Tipp!

 

Ha kérdésed van, nézd meg a válaszokat itt találod

 

Megnézem a GYIK oldalon >>>

(új ablakban nyílik)

Mi az a GDPR és kit érint címmel 1/2 órás Baló György riport az RTL-en

A videó megtekintéséhez kattintson ide (legörgetés, majd  reklám és indul)

Damoklész lehetséges csekkje lebeg minden egyes magyar vállalkozás fölött. 8 nap múlva életbe lép az uniós adatvédelmi rendelet, ami minden egyes magyar vállalkozásra vonatkozik, akkor is ha csupán egyetlen alkalmazottja vagy egyetlen ügyfele van.

Mindenkire, aki bármilyen személyi adatot kezel. Bonyolult ügy, de kötelező. Minden egyes cégnek kell, hogy legyen saját adatvédelmi szabályzata, és senkinek nem megoldás, hogy az egészet rábízza egy informatikusra. Erre szakosodott szakemberekre van szükség és ez új költségekkel jár. Kérdés, hogy hogyan birkóznak meg ezzel a kisvállalatok. Muszáj lesz, mert a szabálysértőket brutális bírságok fenyegetik.

Ezekkel a szavakkal indítja Baló György a NAIH elnökével és egy ügyvédi iroda képviselőjével folytatott riportját a GDPR (Általános Adatvédelmi Rendelet) kapcsán.

Ha esetleg Önnek nem volna türelme vagy ideje végignézni a riportot, egy dolgot még kiemelnék, mégpedig azt, hogy milyen stratégia mentén kívánja a hatóság ellenőrizni az adatvédelmi rendeletben leírtakat, és ennek megfelelően a bírságolást.  

A kérdést így tették fel: "Hogyan döntik el, hogy Önök az Aldit, egy lángos sütőt vagy a Magyar Telekomot vizsgálják majd?"

Péterfalvi Attila (NAIH elnöke): "Kire panaszkodnak, kinek az adatkezelésére panaszkodnak. Nem szoktunk hivatalból ellenőrzést folytatni, de a jövőben lehetséges..." ( lásd a videót:12:26-tól)